Turnen

Salto’s, Arabieren en flik-flakken: wie wil dat nou niet kunnen?

Recreatief turnen meisjes en jongens
(vanaf 6 jaar)

Ben je enthousiast geworden door de lessen Basis turnen? Dan kun je ervoor kiezen om Recreatief turnen te proberen. Ook zonder turnervaring mag er een proefles worden gevolgd. Hiervoor kun je je aanmelden via de website. De trainingen van de Recreatieve turngroepen duren anderhalf uur per keer en naast de basiselementen wordt er ook meer aandacht besteed aan de fysieke aspecten van turnen. Bijvoorbeeld lenigheid (spagaten en boogje/bruggetje), conditie, kracht en vormspanning (planken en andere houdingen langere tijd vast kunnen houden). Dit moet je wel liggen. Net als dat er meer nadruk wordt gelegd op de uitvoering van de oefeningen. Iets kunnen is leuk, maar dan gaan we kijken of de benen en de tenen bijvoorbeeld netjes en recht kunnen. Er zijn kinderen die hierin juist een uitdaging vinden en door blijven oefenen om zichzelf telkens te verbeteren. Er zijn ook kinderen die het totaal niet interesseert hoe ze een oefening uitvoeren en liever direct door willen naar het volgende. Bij Recreatief turnen wordt daarom ook goed gekeken of een kind wel in de groep past. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal de juf/meester adviseren om naar Basis turnen/gymnastiek over te stappen. Voor meisjes geldt dat als een meisje meer talent heeft en tijdens de training laat zien dat ze gemotiveerd is en oefeningen snel oppakt, dan kan zij een uitnodiging ontvangen om een proefperiode mee te draaien bij een wedstrijdselectie. Voor de jongens bieden we nu helaas geen selectieturnen aan. De juf of meester begeleidt de les en zorgt ervoor dat de kinderen de regels van de les begrijpen en grijpt in als dat niet goed gaat. Bij de lessen mag daarom alleen de eerste tien en de laatste tien minuten gekeken worden. Tijdens het kijken vragen we u, met het oog op de rust in de les, om geen op- of aanmerkingen naar uw kind te maken vanaf de tribune en niet zomaar tijdens de les de zaal in te lopen. Er zullen per seizoen een paar kijklessen gehouden worden waarin u de gehele les kunt kijken.

Selectie turnen Meisjes / Dames

Binnen Omnigym hebben we meerdere wedstrijdselecties. Helaas hebben we momenteel alleen groepen voor meisjes. Bij een wedstrijdselectie doen de meisjes in deze groepen mee aan turnwedstrijden van de KNGU. Deze groepen hebben dus een serieuzere insteek. Wil je geen wedstrijden turnen? Dan kun je je beter aanmelden voor Basis- of Recreatief turnen. Aan het begin van het seizoen (schooljaar) worden de turnsters ingeschreven voor de teamwedstrijden en/of individuele wedstrijden. Dat betekent dat je niet zomaar halverwege het seizoen kunt stoppen bij een wedstrijdselectie, maar het wedstrijdseizoen netjes moet afmaken. Je wil natuurlijk niet je team in de steek laten!

Lid worden van een wedstrijdselectie Deelname aan deze groepen is uitsluitend mogelijk op uitnodiging. We houden een paar keer per jaar open trainingen waar meisjes aan mee kunnen doen die graag op wedstrijdturnen willen. We richten ons hierbij op jonge meisjes, omdat zij in de voorbereidende wedstrijdgroep kunnen aansluiten en dan doorgroeien naar de wedstrijdgroepen. Oudere meisjes kunnen terecht bij een groep Basis- of Recreatief turnen. Meisjes die in een van deze groepen opvallen, kunnen via deze weg door de juf of meester voor een uitnodiging aangemeld worden. Houd er rekening mee dat, hoe ouder een meisje is, hoe moeilijker het is om het niveau te halen dat nodig is om bij een wedstrijdselectie aan te sluiten.

Groepsindeling

De selectiegroepen van Omnigym zijn op onderverdeeld op leeftijd en niveau. De groep voor de allerjongsten is een voorbereidende groep. Dit is de enige selectiegroep waar nog geen wedstrijden gedaan worden. In deze groep krijgen meisjes de grondvormen van bewegen en turnen aangeleerd met het oog op de juiste techniek en de wedstrijdstof. Er wordt minder tijd besteed aan spelletjes. Dat betekent uiteraard niet dat het minder leuk is! In feite worden de fysieke voorwaarden voor het leren van de profielelementen van het turnen gecreëerd en nog niet zozeer het ‘kunstje’ (de koprol of radslag) zelf. Vanuit de voorbereidende turngroep stromen de meisjes door naar de Jong Talentgroep. Hier worden de fysieke voorwaarden nog verder uitgebreid en wordt een eerste begin gemaakt met het leren van de profielelementen. Ook hier wordt veel tijd besteed aan de juiste technieken. Dit is belangrijk voor als ze moeilijkere dingen gaan doen en voor blessurepreventie. De meetmomenten (wedstrijden) waaraan de meisjes in deze groep voor het eerst mee gaan doen, zijn hier ook op gericht. Vanuit de Jong Talent zijn er twee verschillende niveaus mogelijk. Op het hoogste niveau van Omnigym wordt vaker en langer getraind. Die trainingen zijn hard nodig om de wedstrijdstof onder de knie te krijgen en fysiek aan te kunnen. Op het andere niveau worden minder uren getraind, maar is nog steeds een serieuze insteek vereist om mee te kunnen komen met de wedstrijdstof. In beide groepen wordt daarom altijd gekeken of turnsters op de juiste plek zitten. Niet alleen qua talent of fysiek (lichaamsbouw, lenigheid e.d.), maar vooral qua instelling en motivatie. Hoe hard traint een meisje, ook als ze denkt dat niemand kijkt? Geeft ze snel op als ze iets moeilijk of niet leuk vindt? Wil ze heel graag dingen leren en blijft ze oefenen om zichzelf te verbeteren? Dit is heel belangrijk voor de sportbeleving. Het kan daarom zijn dat een turnster het advies krijgt om over te stappen naar een andere groep. Als een niveau bijvoorbeeld niet haalbaar blijkt of juist als ze laat zien dat ze meer wil en meer aankan qua training. Bij deze keuzes stellen wij altijd het belang van de turnster voorop! Het gaat erom dat kinderen zich met plezier op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen en voor het ene kind ligt dat niveau hoger dan voor het andere. Als een meisje een stapje omhoog mag doen, ligt de keuze altijd bij haar en haar ouders. Het advies om een stapje terug te doen is bindend, omdat het niveau onhaalbaar blijkt.

Wedstrijden en extra’s

Voor de wedstrijdgroepen geldt natuurlijk dat zij buiten hun reguliere trainingen om een aantal wedstrijden hebben per seizoen. De planning hiervoor is aan het begin van het seizoen beschikbaar en verwacht wordt dat alle turnsters iedere wedstrijd aanwezig zijn en er alleen in uitzonderlijke gevallen afgezegd wordt. Voor de wedstrijden dient ook een clubwedstrijdpakje te worden aangeschaft. Tijdens het seizoen worden een aantal externe trainingen georganiseerd om te kunnen oefenen op andere toestellen dan de onze en er is specifiek trainingsmateriaal nodig per turnster. Deze kosten worden in een apart pakket, naast de contributie, doorberekend. De tarieven vindt u op onze website onder Lidmaatschap -> tarieven &reglement.

Als wedstrijdsporter wordt er veel van een kind en de ouders verwacht, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Je leert mensen kennen via de sport en er ontstaan veel vriendschappen in de zaal. Regelmatig worden turnvriendinnetjes naast schoolvriendinnetjes uitgenodigd op kinderfeestjes. Als trainingsmaatjes moedig je elkaar aan en maak je samen plezier op de trainingen. Je deelt dezelfde interesse en dat verbindt. Het is fantastisch om te zien hoe een kind zich dankzij de sport ook op andere vlakken ontwikkelt. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen, overwinnen angsten, leren omgaan met verliezen of iets dat niet lukt zoals ze willen en leren daardoor juist doorzetten. Sporten helpt om je als persoon te ontwikkelen!

Heb je nog vragen of behoefte aan meer informatie over turnen? Neem dan contact op via info@omnigym.nl 

Turnen Jongens / Heren

Binnen Omnigym is er momenteel geen selectie jongensturngroep. Jongens kunnen meedoen met Basis turnen/gymnastiek of Recreatief turnen.